14. nap, csütörtök. Brunei Szultánság

Kuchingból egy dobbantással tudtunk Bruneibe utazni, mert az Air Asia csak Kota Kinabaluból indít oda gépeket, hallatlan. Átszállásra volt másfél óránk, úgyhogy Sabah tartomány fővárosáról csak annyit tudok mondani, hogy felülről nagyon szép. Hosszú homokos tengerpartja van és hogy a gyönyörű nemzetközi repterén, ahol volt vagy tíz, repülőhöz húzható üvegfolyosó egy árva gép sem állt. Nem úgy a túlvégen. A fapados járatoknak emelt külön épületben nagy volt a nyüzsgés. A beszálló kártyánkon nem volt feltűntetve, hogy melyik kaputól indul a mi gépünk. Hamar kiderült a megoldás, egy váró és egy kapu van mindössze. A kapu felett pedig egy felirat mutatja, hogy éppen melyik járathoz lehet kiszaladni. A repcsik pedig ott állnak szépen sorban, mint egy buszpályaudvaron, a szárnyuk majdnem összeér. Nagyon olajozottan működik a rendszer, semmi fakszni.
Brunei Szultánság egy mini állam Borneón. Van a szultán, övé az olaj, meg van a nép, aki megköszöni, hogy brunei-i lakós lehet. Találtam egy jó kis blogot a neten, aki ide készül, azt is olvassa el, mert sokkal részletesebb mint az enyém. Az ebből leszűrt képem alapján, amolyan kis Szingapúrnak képzeltem el. Annál is inkább, mert a brunei-i dollár egyenértékű a szingapúrival és mindkettő hivatalos fizetőeszköz mindkét államban. Hogy valami csodaországba utazunk az is erősítette, hogy még a maláj oldalon elkérték a visszafele útra szóló repülőjegyünket, nehogy ott akarjunk maradni. Nahát ahogy lenni szokott, ilyenkor jön a pofára esés. A reptéri taxi monopóliumot élvez, akár csak nálunk, de itt vissza is élnek vele. A 25 $ ár duplája a szingapúrinak, fele akkora útért. A széles utak mentén, hosszú kilométereken át kovácsoltvas (!) kerítés őrizte a szultán vagyonát. Ilyet csak az Emírségekben láttam, de még ott sem volt aranyra festve a lándzsaformára kialakított vasvég. Beérve a városba először a modern, emeletes házakat pillantottuk meg, amik persze nem lehetnek magasabbak a szultán palotájánál, de egyre több helyen látni a házak között elhagyatott romos viskókat. Aztán kiderül, hogy ezek nem is elhagyatottak, nagyon is laknak bennük. Végül a szállodánkhoz érve ért a legnagyobb csalódás, az Interneten oly szépnek fotózott épület valójában nem az, és a szobánk olyan kicsi benne, hogy nem tudjuk kinyitni a bőröndöt, csak ha az egyikünk kimegy. Viszont jó lepukkadt környéken van. Elő is vettem a laptopot, hogy biztos ide foglaltam-e, és igen, csak az volt a csapda, hogy az Agodán a szállodaértékelő vendégek csupa 10-es meg 8-as osztályzatot adtak, de lehet, hogy valójában a tulaj regisztrál be különböző neveken, hogy aztán jó értékelést írjon be magáról. Végül mindegy, úgyis csak aludni járunk majd fel, azt meg lehet, legalábbis annak, aki bírja a 30 decibeles zajt, amit a matuzsálem klímaberendezés ad ki magából.
A portás fiú nagyon segítőkész, ad nekünk egy fénymásolt térképet és bejelöli rajta a látványosságokat. Már alkonyodik, amikor kiérünk a folyópartra, hogy megnézzük a híres vízifalut. A partot cölöpökön álló házak, vagy inkább kalyibák sokasága szegélyezi. A széles folyót ellepik a vízitaxisok, ócska kis ladikjaikon akkora állat nagy Yamaha motorok vannak, hogy egy uszályt is megtolna. Hasítanak is rendesen keresztbe kasul, viszik át a parton ácsorgókat a túloldalra, közben mindegyik tesz egy kitérőt és oda jön hozzánk, hogy nem akarunk-e vele városnézésre menni 20 dollárért. Mondtam az egyiknek, hogy majd holnap, erre máris szervezgetni akarta az életemet, hogy mikorra jöjjek ide, in the morning. Elindultunk a nagy mecset felé, amit már a kis szultán (szultán herceg, kis herceg szultán) építetett. Nem nehéz megtalálni, mert a müezzin folyamatosan tolja az imát, komoly erősítés mellett. Itt már fullba nyomatják a muszlint. A férfiak egy részén kaftán, a jellegzetes arab sityak sok gyerek fején, de nőkön nem látni csadort, csak színes fejkendőt hordanak. Rengeteg az arab felirat a közintézményeken, utca névtáblákon. A mecset előtt tábla hirdeti, hogy ma csak igazhitűek mehetnek be, gyaurok jöjjenek vissza holnap délután, de a fényképezőgépeiket hagyják otthon.

TOVÁBBI NAPOK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTS LEGALUL A NAPOK LINKJEIRE!